Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Äitiyslomalaisena ennen vauvan syntymää – miten sain ajan kulumaan?

Äitiysloma – kenties parasta aikaa elämässäni sekä ennen että jälkeen vauvan syntymän (jos nyt unohdetaan ne kaikki raskauden viheliäisyydet).

Äitiysvapaa alkaa yleensä noin viisi viikkoa ennen laskettua aikaa ja jatkuu 4kk vauvan syntymän jälkeen. Tämän jälkeen on mahdollista jatkaa vanhempainvapaalla 158 arkipäivän ajan, tai jakaa se puolison kanssa haluamallaan tavalla. Tästä tulee kaikkinensa noin vuosi. Lisäksi isällä on oikeus erilliseen isyysvapaaseen, joka on 54 arkipäivää, ja josta isä voi pitää 3 viikkoa samaan aikaan äidin kanssa. Meillä isä on ottanut tuon kolmeviikkoisensa heti lasten syntymän jälkeiseen aikaan – ihanaa saada rauhassa tutustua uuteen perheenjäseneen ja etenkin nyt, kun kotona on myös 1v8kk taapero, on kaksi syliä korvaamaton asia. Vanhempainvapaan jälkeen on mahdollista sitten jäädä vielä hoitovapaalle ja saada kotihoidon tukea. Äitiys- ja vanhempainraha määräytyvät tulojen mukaan, mutta hoitoraha on vakio 343e/kk (toki tähän on mahdollista saada hieman korotusta tulotason perusteella). Melkoinen pudotus tuloihin tapahtuu siis hoitovapaalle siirryttäessä ja moni (kaukaa viisas) säästääkin tätä ajanjaksoa ajatellen ennakkoon rahaa. Itse olen ilmoittanut töihin palaavani vasta elokuussa 2022, eli olen kotona 16kk ja suurelta osin tämä on mahdollista kertyneiden lomaviikkojen ansiosta. Hoitovapaalle meillä ei ole siis tarkoitus kummankaan tällä kertaa jäädä ja kuopus aloittanee päiväkotitaipaleensa 1v4kk iässä, kuten veljensäkin. (lähde: Kela)

Mutta siihen itse äitiyslomaan! Itse jouduin tosiaan jäämään selkäkipujeni takia töistä pois jo huimat viisi viikkoa ennen varsinaisen äitiysloman alkua, ja koska vauva syntyi paria viikkoa ennen laskettua aikaa, ehdin olla kotona huimat kaksi kuukautta. Esikoinen jatkoi mummula – ja päivähoidossa, koska jos selkäni ei kestänyt terveyskeskuslääkärin työtä, ei vilkkaan taaperon perässä juoksemiseen ollut minkäänlaista jakoa. No kävikö aikani sitten pitkäksi kotona joutilaana hengaillessa – ei käynyt, vaan nautin ajasta täysin siemauksin sen mitä kivuilta tietysti pystyin!

Ja mitäs minä sitten puuhastelin:

  • Siivosin. No totta kai. Jostain kumman syystä moni kokee tarvetta raivata koti järjestykseen ennen vauvan syntymää, ja onhan se ihan loogistakin: mukavampi tuoda uusi tulokas siistiin kotiin ja aloittaa uudenlainen arki kirjaimellisesti puhtaalta pöydältä. Taaperon jäljiltä pöytä ei kylläkään kauaa puhdas ollut. Listaihminen kun olen, tein kaikista kaapeista ja muista romuläjistä huonekohtaisen listan, josta vetelin yli valmiita puhteita sen mukaan mitä sain tehtyä. Huomattavasti helpompaa käydä pikaiseen kylppärin peilikaappi tai eteisen ”johtoja ja muuta mille ei ole paikkaa” – loota läpi, kuin ryhtyä massiiviseen kaikki kerralla – operaatioon, joka jäisi kuitenkin kesken inspiksen lopahtaessa.
  • Kirppispöytä! Jonnekinhan ne ylimääräiset kamat, mukaan lukien 7 vuotta vanhat ”vielä joskus” – kategorian farkut oli lykättävä, joten varasimme kirppispöydän reiluksi viikoksi. Toisenkin lapsen kohdalla joitain välttämättömiä hankintoja oli tehtävä, joten tavaroiden kierrättämisen lisäksi raha tuli tietysti tarpeeseen!
  • Sisustin. Pesänrakennusvimma iski minuunkin äitiysloman loppupuolella niin, että kevään linnutkin jäivät kakkoseksi. Hamstrasin kirppikseltä kaikki näköpiiriini osuvat Avotakat, Meidän koti- ja Koti & keittiö – lehdet ja pistin inspiroituakseni. Mitään suuria hankintoja ei tullut onneksi huurupäissään tehtyä, mutta kummasti sitä muutamalla tekstiilinvaihdoksella ja purnukalla saa taas uutta ilmettä kotiin! Huomattavasti halvemmaksi tulisi tehdä sisustuslehdistä leikekirja, jota lähteä sitten toteuttamaan hiljalleen kohti unelmien interiööriä.
  • Nukuin. Ensimmäisten viikkojen aikana nukuin kellonympäryksiä yöunta ja saatoin silti ottaa vielä päiväunet aamupalan jälkeen. Parasta oli kerätä runsas aamiainen sanomalehden ympärille ja nautiskella rauhassa – ja sen jälkeen mennä takaisin sänkyyn pötköttämään. Univelkaa ja väsymystä oli kieltämättä kertynyt töihinpaluun ja taaperoarjen pyörittämisen myötä, ja noin kuukauden kohdalla unentarve pieneni kuin taikaiskusta, olin ilmeisesti vihdoin nukkunut tarpeeksi.
  • Hemmottelin itseäni. Kävin useamman kerran viikossa saunassa, tein kasvokuorintoja ja – naamioita, ja lilluttelin raskaan äitiyslomalaisen arjen runtelemia jalkojani jalkakylvyssä keskellä päivää. Sain vihdoin aikaiseksi käydä kampaajalla ja lunastin ystäviltäni saamani hierontalahjakortin. Onneksi ehdin, nimittäin vauva syntyi muutaman päivän kuluttua hieronnasta – kenties kipeää alaselkää ja lantiota koskenut käsittely auttoi rentoutumaan myös synnytyksessä, sillä kaikki sujui alle viiden tunnin hyvin mutkattomasti (itse synnytyksessä siis, jälkeisvaiheen verenvuoto olikin sitten oma lukunsa, siitä lisää joskus myöhemmin).
  • Leivoin. Pidemmän aikaa kadoksissa ollut leipomisinspiraatio palasi ja kaivoin yleiskoneen naftaliinista. Leivottua tuli ainakin korvapuusteja, voisilmä- ja dallaspullia, omena- ja kinkkupiirakkaa ja pari kakkuakin ehdin pyöräyttää. Erittäin rentouttavaa puuhaa, vielä kun taustaviihdykkeenä on hyvä äänikirja.

Näiden lisäksi olisin halunnut tehdä rauhallisia metsäkävelylenkkejä, kierrellä kaupoilla ja katsella niitä lukuisia tv-sarjoja, joita katselulistallani on, mutta joita ei ikinä ehdi aloittaa. Uskomatonta kyllä, mutta kahteen kuukauteenkaan ei määräänsä enempää tekemistä mahtunut.

Omalle persoonalleni sopii se, että on riittävästi tekemistä, mutta myös aikaa niille kolmen tunnin päiväunille. Synnyttämään lähtiessä olo olikin kaikkinensa virkistynyt, riittävästi levännyt ja ennen kaikkea valmis, vaikkakin edelliseen postauksen mielialanvaihtelut hieman noita viimeisiä viikkoja varjostivatkin. Äitiysloma on aivan ainutlaatuista aikaa työelämän keskellä, ja en voi olla kuin kiitollinen, että meillä Suomessa on tähän mahdollisuus. Lapsen syntymän jälkeinen aika ei sitten olekaan ollut aivan niin virkistävää, ainakaan fyysisesti, mutta toisaalta, kukapa sitä ylenpalttista rentoutumista loputtomiin jaksaisikaan. 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: