Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Kämppä kaaoksen vallassa ja vieraita tulossa?

Kuulostaa varmaan tutulta? Rakastan siistiä kotia ja koen, että ajatuksenikin pysyvät järjestyksessä paremmin, kun minua ympäröivät neliöt eivät muistuta kaatopaikkaa. Harvahan kuitenkaan oikeasti kyläillessään kiinnittää huomiota siihen, lojuuko toisen kodin tuolinselkämyksillä vaatteita vaiko ei, mutta eiköhän meistä jokainen saa jonkinlaisen siivouspaniikin aikaiseksi ennen kyläilijöiden vastaanottamista.

Aika tarkalleen noin vuosi sitten sain kylläkin aikamoisen yliannostuksen vieraita varten puunaamisesta, nimittäin silloin, kun asuntomme meni myyntiin. Joka sunnuntai lähestulkoon kahden kuukauden ajan järjestettiin yleisnäyttöjä ja sitten vielä mahdolliset yksityisnäytöt tähän päälle. Meillä oli tuossa kohdin jo uusi kotimme ostettuna, ja tuo vanhan myymisen stressi siihen liittyvine jynssäämisineen oli niin mieleenpainuva, että saan edelleen kylmiä väreitä haistaessani silloisen wc-puhdistussuihkeemme tuoksun.

En ole luonteeltani kovinkaan siisti ihminen, eikä meillä kotona vallinnut mikään tiukkapipoinen kuri asian suhteen. Sain levitellä leluni ja tavarani pitkin huushollia ja oma huoneeni olikin suurimman osan kaaoksen vallassa. Muistan kuinka mummuni tuli silloin tällöin varta vasten raivaamaan huoneeni siistiksi ollessani alle kouluikäinen. Vaarini kutsui mummuani aikoinaan Mairematikiksi, mikä kuvastanee hänen järjestelytaitojaan. Mummuni tapasi käskeä koko pesueensa omiin puuhiinsa pihalle huushollista aina aloittaessaan suursiivouksen äitini lapsuudenkodissa.

Oikeastaan vasta omilleni muutettuani havahduin siihen faktaan, että itsehän tässä pitäisi varmaankin osata siihen imurinvarteen tarttua. Koska elämässä kuitenkin on muutakin kuin tämä perkeleen siivoaminen, olen tässä reilun vuosikymmenen aikana kehitellyt yhden jos toisenkin niksin tätä tuskaa helpottamaan. Näitä vinkkivitosia tarvitaan kahden siisteyttä rakastavan, mutta sitä kehnosti ylläpitävän ihmisen ja nyt vielä kaiken aikaa kasvavan lapsen taloudessa. Nythän tavaroiden levittelystä vastaamme ainoastaan me kaksi, mutta pian tämä saanee vielä uuden ulottuvuuden, kun lapsemme kehittyy leikki-ikään. En väitä olevani mikään Martha Stewart siinä mitä näihin kodinhoidollisiin asioihin tulee, ja seuraavat esimerkit ovatkin kehkeytyneet ainoastaan siisteyden maksimoinnin ja sen tavoittelemiseksi käytetyn ajan minimoinnin seurauksena, koska totta vie meillä kaikilla on parempaakin tekemistä kuin jynssätä kaakelisaumoja illat pitkät.

Hyvää huomenta! Siisti keittiö aamulla antaa illuusion, että olet edes hetken oman elämäsi herra.
 • Siivoa keittiö joka ilta. Äitini teki aina näin, enkä ymmärtänyt oikein sitä maanista jokailtaista jynssäämistä, ennen kuin nyt. Päivä ei voi alkaa hyvin, jos ensi töiksesi joudut raivaamaan tiesi kahvinkeittimelle. Sen sijaan siistissä keittiössä voit vain hymähtäen painaa espressokoneen nappia ja silmäillä uutteruutesi tuloksia tyytyväisenä. (Vauvan kanssa tuplaespresso on ainoa vaihtoehto, mikäli kahvinsa tahtoo kuumana).
 • Panosta säilytysratkaisuihin ja siihen, että jokaiselle tavaralle olisi nimettynä oma paikkansa. Vältä viimeiseen asti epämääräisiä rojulaatikoita. Tämän kohdan merkitystä ei voi liikaa korostaa. Edellisessä kodissamme meillä oli yksi korkea makuuhuoneen kaappi, johon tungimme kaikki kodittomat tavarat aina sisustustyynyistä puolikkaisiin rasvapurkkeihin ja sesonkiansa odottaviin sisustusesineisiin. Lisäksi vaatehuone toimitti ennemminkin unohdettujen tavaroiden hautausmaan virkaa, siellä oli kiva tonkia sulkapallomailaa esiin toinen jalka työkalulaatikossa ja toinen ”vien sitten joskus”-kirpparisäkissä. Ensi töikseni uuteen kotiimme muuttaessamme hommasinkin kasan suurehkoja kaappeihin sijoitettavia pahvilaatikoita, joihin sai kirjoitettua niiden uumeniin kätkeytyvien tavaroiden kategoriat. Yksi tällainen on elektroniikkaloota, joka sisältää kaikki ne epämääräiset piuhat ja johdot, joita ehkä joskus tarvitsee vielä. Toinen on varattuna askartelutarvikkeille ja kolmas tärkeille papereille. Meillä on yksi varsinainen epämääräisten tavaroiden laatikko eteisemme lipastossa, mutta senkin sisällön pyrin käymään läpi aina silloin tällöin.
 • Käy kaappien sisällöt säännöllisin väliajoin läpi. Pari kolme kertaa vuodessa riittää. Yritä myös jaksaa paneutua siihen epämääräiseen johtoröykkiöön ja kiikuta kaikki turhakkeet käytettyjen lamppujen ja paristojen ohella esimerkiksi isoimpien markettien yhteydessä oleviin pienelektroniikan ja ongelmajätteen keräyspisteisiin. Suuremman kodin elektroniikan voi jättää esimerkiksi Verkkokauppa.comin keräyspisteeseen. TEE TÄMÄ HETI. Epämääräiset kierrätystä siellä täällä odottelevat johto-, patteri- ja lamppunyssäkät hyppäävät nenillesi ennen pitkää kuitenkin. Yksittäisenä urakkana tämä kaappien raivaaminen on melkoisen veemäinen, joten se kannattaa jakaa vaikkapa huoneittain muutamalle viikonlopulle esimerkiksi, keväisin ja syksyisin. Muuten voi käydä niin, että kaavit kertainnostuksen iskessä kaikkien kaappien sisällöt lattialle ja pian hommaan tympäännyttyäsi päädyt tunkemaan ne sellaisenaan takaisin. Tämäkin touhu voi olla ihan mukavaa samanaikaisesti vaikkapa äänikirjaa kuunnellen ja viiniä lipitellen. Pidä kuitenkin rivakka sotahenkinen tahti yllä viinistä huolimatta, äläkä unohdu nostalgisoimaan kaikenmaailman ala-asteaikaisten kirjevihkojesi syövereihin, muutoin ajaudut tälläkin metodilla ojasta allikkoon.
Keittiön sotkualttein nurkkaus oordningissa taas hetkisen.
 • Jos mahdollista, ripusta kaikki mahdolliset vaatteet henkareihin. Meillä on onneksemme vaatehuone, jolloin muiden vaatteiden säilytykseen meille riittää kolme hyllyä mieheen. Näin ensinnäkin käyttövaatteita tulee käytettyä paljon laajemmin, kun ne eivät unohdu vaikeasti hallittavien ja ennen pitkää mytyiksi muuttuvien pinojen uumeniin ja toisekseen, vaatteet säilyvät siistimpinä henkareissa. Käy myös vaatteet kerran vuodessa läpi, jos jokin vaate on kulkenut kaikkien neljän vuodenajan läpi käyttämättömänä, niin todennäköisesti sen aika on jo mennyt. Ehkä myös yhdet tavoitefarkut riittää. Vie kirppikselle tai vaikkapa Fidan keräyslaatikkoon. Iso osa vaatekaupoista ottaa myös käytettyjä vaatteita vastaan, mutta nämä saattavat pahimmassa tapauksessa päätyä toiselle puolen maailmaa jätteeksi. Ilmeisimmin Fida on tunnustautunut ainoaksi käytettyjä vaatteita vastaanottavaksi tahoksi, joka ei suoraan myy niitä eteenpäin Suomen ulkopuolelle. (https://areena.yle.fi/1-50278158 MOT: Käytetyn vaatteen jäljillä)
 • Käy myös keittiön kuivakaapin sisältö läpi säännöllisesti. Suosittelen liitutaulutarran liimaamista kaapinoven sisäpuolelle ja kaapin sisällön listaamista siihen, näin ei tarvitse kääntää koko kaappia ympäri, kun kauppaan lähtiessäsi pohdit tarvitseeko jotakin ostaa. Kuivatarvikkeilla on pitkä säilyvyys, ja jottei kaappisi muistuttaisi tuomiopäivän hamstraajan varastoa haksahtaessasi ostamaan joka ikisellä kauppareissulla makaronia, kannattaa oikeasti loppuneet tarvikkeet kirjata vaikkapa puhelimen kauppalistasovellukseen. Kuivatarvikkeiden säilyttäminen purkeissa olisi näppärää, mikäli esimerkiksi jauhopussin sisältö mahtuisi kerralla purkkiin. On kuitenkin älytöntä täyttää kaappia sekä purkeilla että vajailla pussukoilla, joten olenkin alkanut suosia tässäkin asiassa erikokoisia koreja. Yhdessä korissa on erilaiset jauhot, toisessa erilaiset sokerit, kolmannessa välipalapatukat ja pähkinät, neljännessä mausteet ja viidennessä kuivapastat jne.
 • Jääkaapin siistinä pitäminen. Jossakin suositeltiin vahakangastabletteja jääkaapin hyllyille. Nämä on helppo ottaa pois ja pestä astianpesuaineella, eikä tarvitse jynssätä pää puoliksi jääkaapin syövereissä kaiken maailman kohmettuneita soijakastiketahroja. Toinen niksipirkkavinkki koskee aamupalatarvikkeita (margariini+veitsi, juusto, leikkele, kurkku ym.): sijoita ne pieneen koriin, jonka voit nostaa sellaisenaan esille, eikä sinun näin ollen tarvitse metsästää koko jääkaapin tahrivaa voiveistä pitkin hyllyjä unihiekkaisine silminesi. Käy myös jääkaapin pitkäaikaiset asukkaat, kuten kastikkeet ja vastaavat läpi silloin tällöin päiväyksien tarkistamiseksi.
 • Kaappien pinnat, peilit ja vesihanat ovat sellaisia, jotka helposti unohtuvat siivouksen yhteydessä, mutta puhdistuksen jälkeen yleisilme siistiytyy huomattavasti. Töihin palaamiseni yhteydessä aion harkita vakavissani kerran kuussa kotisiivousta, mutta siihen asti yritän muistaa nämä itse noin kuukausittain.
 • Panosta siivousvälineisiin ja -aineisiin. Turhamainen kun olen, hyväntuoksuinen puhdistussuihke ja eri tarkoituksiin sopivat kivalla etiketillä varustellut tuotteet houkuttelevat tarttumaan itseensä herkemmin kuin nurkassa puoli vuosikymmentä pölyttynyt Vim-puteli. Ainakin itselleni nämä toimivat ja onneksi nykyisin on saatavilla laaja valikoima myös ekosertifioituja ja pääosin kierrätysmateriaaleista valmistettuja siivoustuotteita.
Kyllä ihminen tarvitsee kolmea erilaista keittiösuihketta.

Nämä ovat sellaisia yleisiä siisteyttä ylläpitäviä, ja pikasiivouksen mahdollistavia tekijöitä. Kaikesta hyvästä tahdosta ja pyhästä hengestä huolimatta kotimme on usein pienen tavarakaaoksen vallassa. Kaikkein helpointa tietysti olisi, kun laittaisi kaikki tavarat paikoilleen heti käyttönsä jälkeen, mutta tämä nyt ei vain jotenkin sovi. Olenkin kehitellyt seuraavan pikasiivousmetodin, jolla 81-neliöisen alakertamme siivoaa alle puolessa tunnissa.

 1. Kierros yksi. Aloita käymällä jokainen huone läpi roskapussin kanssa ja keräile kaikki roskiin menevä pois.
 2. Kierros kaksi. Nappaa kainaloosi iso pyykkikori, jossa on jonkin sortin jakaja (itse virittelin tuohon jonkun Ikean hyllynjakajan) ja käy vastaavasti kaikki huoneet lävitse keräten toiselle puolelle pyykkiin menevät vaatteet ja toiselle puolelle vielä käyttöön menevät. Tämä onnistuu myös kahden pienemmän korin kanssa, tai vaihtoehtoisesti voit tehdä kaksi eri kierrosta, mutta minun versiossani onkin minimoitu sekä siivoukseen käytettävä aika että siihen kuluvat askeleet. Vie käyttöä jatkavat vaatteet samalla reissulla puolipuhtaan pyykin koriin ja loput pyykkikoriin. Noin kerran viikossa käyn läpi sekä puhtaan että puolipuhtaan vaatekorin ja lajittelen vaatteet paikoilleen. Tällä metodilla saan nopeasti vaatteet pois silmistä lojumasta viikon varrella ilman tunnetta että pyykkisouvaan kaiket päivät, ja kerran viikossa isompi urakka menee mukavasti äänikirjaa kuunnellen.
 3. Kierros kolme. Käy jälleen kaikki huoneet läpi tällä kertaa keräten kaikki astiat tyhjään pyykkikoriin ja kuskaa ne kertaheitolla keittiöön kierroksen päätteeksi. Jos olet ollut fiksu, on astianpesukone valmiina vastaanottamaan likaiset tiskit, meillä harvoin on.
 4. Kierros neljä. Nyt suurin osa on siivottu ja huoneissa lojuu luultavasti enää yksittäisiä niihin kuulumattomia tavaroita, kuten leluja, hiusharjoja, kyniä, rasvaputeleita, hiuslenkkejä, harsoja ynnä muuta. Käy huone kerrallaan läpi ja sijoita tavarat niille kuuluviin paikkoihin. Tässä kohtaa tullaan siihen kysymykseen, mihin tarvitaan kaikenlaisia hienoja sisustuksellisia punoskoreja ja kippoja – no juuri tätä varten! Makuuhuoneessa meillä on näitä kaksi, ja niihin saa heitettyä kätevästi muun muassa nenäsuihkeet, käsirasvat, korvatulpat ja vastaavat (yöpöydän laatikko olisi tietenkin toinen, mutta tämä on helpompi ja huomaapa miehenikin miksi näitä kannattaa ostella). HUOM. Nämäkin korit olisi hyvä käydä läpi silloin tällöin, jotta niihin mahtuu aina vain lisää piilotettavaa. Lelujakin varten on olemassa laatikko, johon kerään ne usein päivittäin. Lapsen kasvaessa laatikon virkaa tullee toimittamaan jonkinlainen pyykkikori, johon joka paikassa lojuvat lelut saa hetkessä heitettyä ja kannettua piiloon lastenhuoneeseen. Tämän kohdan onnistumiselle onkin kriittistä se, että tavaroille on lähtökohtaisesti oma paikkansa olemassa ja viitsit ne sinne viedä. Kun pohjatyö on kerran tehty, on hyvin nopeaa kuskata rojut oikeaan osoitteeseen, eikä vain nakata niitä jonnekin, missä ne ovat taas kohta tiellä.
 5. Nyt on enää jäljellä keittiön siivous, pintojen pyyhkiminen ja imurointi. Imurointi kannattaa jättää viimeiseksi, jotta voit pyyhkiä tasoilla leijailevan pölyn suoraan lattialle aikaa säästääksesi. Todellisessa kiireessä imuroin nopeasti varrellisella rikkaimurilla, jota tuleekin käytettyä lähes joka toinen päivä muutenkin. Kolme kissaa ja minun alati harveneva kuontaloni pitävät huolen, että imuroitavaa olisi vaikka viikon jokaiselle päivälle. 1-2 kertaa viikossa imuroimme sitten oikealla imurilla, mutta tuo pistokkeessa käden ulottuvilla oleva rikkaimuri pelastaa kyllä ajallisesti paljon. No niin, kuulostan imurikauppiaalta, mutta suosittelen tuollaista varsi-imuria kaikille, joilla on kotona eläimiä. 81 neliötä imuroi noin viidessä minuutissa ilman, että tarvitsee selkä krampissa nostella oikeaa imuria valmiuksiin ja viritellä johtoa siten, että se ulottuu kaikkialle. Keittiönkin siivoamista helpottaa huomattavasti se, ettei tasoilla ole yhtään ylimääräistä tavaraa, ja tässä kohtaa muun muassa hyvin organisoitu kuivaruokakaappi nouseekin arvoon arvaamattomaan.
 6. Loppusilaus. Jos aikaa jää, niin pyyhin nopeasti peilit ikkunanpesuaineella ja talouspaperilla, pesen vessan lavuaarin ja pyyhin wc-pöntön. Vihaan vessan siivoamista yli kaiken, mutta nopeiten se sujuu kertakäyttöisillä siivousliinoilla. Näitä on jonkinlaisia ekoversioitakin, mutta onhan se toisaalta hieman epäekologista kuitenkin ostaa kertakäyttöisiä asioita. Niinpä vauvan kosteuspyyhkeet yleissuihkeella kostutettuna ajavat saman asian. Näin ei tarvitse sitten puhdistella erikseen kaiken maailman hiuksiin ja kakkaroiskeisiin tahriintunutta rättiä.
Turha ja epäkäytännöllinen sisustuskori? Ei, vaan pakkosiivouksen pelastaja ja tuhansien tilpehöörien piilottaja!

Ja siinä se, ei muuta kuin kahvi tippumaan ja pullat pöytään. Tämä kuusiosainen tapahtumasarja on toteutettavissa alle puolessa tunnissa. Sen onnistumiseksi on kuitenkin erittäin tärkeää edetä johdonmukaisesti, eikä jäädä vatuloimaan yhteen huoneeseen epäloogisesti pyörien. Ja jos on ihan pirun kiire, voit yhdistää kohdat 1, 2 ja 4 keräämällä kaikki lojuvat tavarat yhteen isoon koriin ja piilottaa sen vaikkapa sinne vaatehuoneeseen, kunhan muistat käydä sen läpi myöhemmin.

Suurin osa elämästähän koostuu arjesta ja suuren osan arjesta kahmaisee vieläpä kaikenmaailman askareet ja toimet, jotka eivät välttämättä ole niin kamalan kivoja, mutta pakollisia, jotta arki ylipäätään toimisi mihinkään suuntaan. Kaikesta tästä ei tietenkään voi nauttia, tai jos joku oikeasti niin väittää, niin joko valehtelee tai sitten on harhainen. Mutta ärsyttäviin askareisiin, kuten siivoamiseen, kuluvaa aikaa voi oikeasti minimoida tekemällä pohjatyön silloin tällöin kunnolla ja mahdollisimman siedettävästi hyväntuoksuisten siivouskamppeiden kera. Mikään ei ole niin ärsyttävää kuin tunne siitä, että on koko ajan tekemässä jotakin ilman silminnähtävää lopputulosta ja ainakin näillä edellä mainituilla keinoilla olen itse aikaansaanut sellaisen illuusion, että silloin kun teen niin teen tehokkaasti, ja muu aika on kivempia juttuja varten.

Ja koska elämä, tai edes siivoaminen, ei ole niin kauhean vakavaa, liitän loppuun sanoman, jonka jokaisen olisi hyvä omaksua. Tähän lainaukseen törmäsin alunperin ystäväni kotona ja toteanpa vain, että naulan kantaan.

Kuva: Pinterest

Yksi ajatus artikkelista “Kämppä kaaoksen vallassa ja vieraita tulossa?”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: